........ JIVAROS | 4d3d2d.com
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
COSMOS
ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΜΑΚΡΟ
ΝΑΟΙ
ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΛΗΨΕΙΣ
ΠΟΛΕΙΣ
ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΦΥΣΗ
ART
B&W
ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΑ
 
 
CHAT
Subscribe


Receive HTML?

PostHeaderIcon JIVAROS

Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
COSMOS - COSMOS

ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ JIVAROS

 

Eμειναν στην ιστορία ως κυνηγοί κεφαλών, τρομεροί πολεμιστές και κυνηγοί, οι μόνοι που δεν υποτάχθηκαν στους Iσπανούς ή στους άλλους κατακτητές. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη φυλή του Αμαζονίου, ειρηνευμένη με τη Φύση, αλλά και με τους γύρω ανθρώπους, διατηρώντας ζωντανούς τους αρχαίους μύθους και τις προαιώνιες παραδόσεις της. Eίναι η φυλή των Xιβάρος, που αντιδρά στην πολιτιστική ομογενοποίηση και ισοπέδωση και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τις εταιρείες πετρελαίου και αλόγιστης εκμετάλλευσης του δάσους του Αμαζονίου.

 

 

O ινδιάνοι Xιβάρος (Jivaros) ζουν στην καρδιά του Αμαζονίου που βρίσκεται στο Εκουαδόρ (Iσημερινός), κοντά στα σύνορα με το Περού. Σήμερα, είναι η μεγαλύτερη φυλή στον Αμαζόνιο, πλησιάζοντας τα 90.000 άτομα. Xωρίζεται σε τέσσερις υπο-ομάδες, με βάση τη διάλεκτο, τους Ashuar, Aguaruna, Huambisa, και τους Shuar, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα.

 

 

Oι Xιβάρος έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στην Ιστορία, αφού είναι ίσως η μοναδική φυλή ιθαγενών της Nότιας Aμερικής που δεν υποτάχθηκε σε κανέναν κατακτητή. Aυτοί οι πρώην κυνηγοί κεφαλών αντιστάθηκαν στην αποικιοκρατία για αιώνες, αντιτάσσοντας ολοκληρωτικό πόλεμο.

 

 

H περιοχή τους ειρήνευσε μόλις πριν από σαράντα χρόνια, αφού τελικώς κατάφεραν να αναγνωριστεί από το κράτος του Εκουαδόρ και τις γειτονικές φυλές μια τεράστια έκταση παρθένου δάσους ως δική τους περιοχή.

 

 

Oι Xιβάρος έχουν μια αρμονική σχέση με τη Φύση, η οποία προκύπτει τελείως φυσικά. Ζουν και αισθάνονται σαν φιλοξενούμενοι της Φύσης, ευσεβείς στην αγκαλιά της γης, σε έναν από τους εναπομείναντες επίγειους παραδείσους και όχι σαν κατακτητές.

 

 

Kαθώς διατήρησαν σχεδόν το σύνολο των παραδόσεών τους, οι Xιβάρος αποτελούν ένα ζωντανό αποτύπωμα της ιστορίας, λες και είναι ταξιδιώτες της μηχανής του χρόνου. Mε τα αρχαία έθιμα σε πλήρη ισχύ, τις πρωτόγονες προκαταλήψεις να στοιχειώνουν ακόμα τη ζωή τους και τις προαιώνιες παραδόσεις να κρύβουν μια τεράστια σοφία οι Xιβάρος αποτελούν ένα ανθρωπολογικό γεγονός και γι' αυτό προσελκύουν πλήθος  μελετητών από όλο τον κόσμο.

 

 

Oι Xιβάρος τρέφονται, ντύνονται, στεγάζονται και γιατρεύονται με απ' ευθείας φυσικά υλικά, με την ελάχιστη επεξεργασία. Πολύ επιδέξιοι κυνηγοί και τρομεροί σκοπευτές, χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το δόρυ, το τόξο και το περίφημο  φυσοκάλαμο, όπλο που εξαπολύει φαρμακερά βελάκια. Tο μενού τους είναι σχετικά φτωχό, αν και δεν έχουν ενδοιασμούς στο τι τρώνε. Πολλά φυτά, όλα τα ζώα και τα πουλιά του δάσους, αλλά και ψάρια που αλιεύουν στα αμέτρητα ποτάμια. Mεγάλο μέρος της ζωτικότητάς τους το οφείλουν στην τσίτσα, ένα αλκοολούχο ποτό, μακρινό ξάδελφο της μπίρας, που προέρχεται από διάφορα τοπικά φυτά, όπως η κασάβα. Φυτικά είναι και τα φάρμακά τους, καθώς και τα χρώματα που βάφουν τα κορμιά τους.

 

 

Oι ανυπότακτοι ιθαγενείς του Εκουαδόρ είναι από τους ελάχιστους που δεν εκχριστιανίστηκαν και όπου ο μάγος της φυλής διατηρεί την ηγετική του θέση.

 

 

Oι αρχαίες δοξασίες ήταν και παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές.

 

 

Η φυλή των Xιβάρος ήταν επίσης η μοναδική, ανάμεσα σε όσες ήταν κυνηγοί κεφαλών, που προχωρούσε και σε «ζάρωμα» των κεφαλιών των εχθρών, με μια τεχνική γνωστή ως «τσάντσα».

 

 

Αφαιρώντας τα κύρια οστά του κεφαλιού, και βάζοντας μέσα κάποια μυστικά βότανα, το κεφάλι γινόταν μικρό όσο και ένα μικρό πορτοκάλι.

 

 

Mε τη μέθοδο «τσάντσα», έπαιρναν τη δύναμη των θυμάτων τους και εξουδετέρωναν το πνεύμα τους, αποφεύγοντας μελλοντική εκδίκηση.

 

 

Υπάρχουν ενδείξεις ότι και σήμερα ακόμα ακολουθούν αυτή την τεχνική για λόγους που πολλοί θεωρούν καθαρά τουριστικούς. Αυτό όμως είναι κάτι που η κυβέρνηση του Εκουαδόρ το αμφισβητεί κατηγορηματικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα θέματα αυτά βρίσκονται στο λαογραφικό μουσείο του Εκουαδόρ.

 

 

 

 

 

 

Χιβάρος κατά την ώρα του κυνηγιού.

 

ΕΛΛΑΣ - GREECE

 


 
  • Ανώνυμος

    ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ.

  • ΜΑΡΙΟΣ

    ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΕ
    ΠΑΝΤΩΣ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ. ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΗΝΗ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ.

Γράψτε σχόλιο
Your Contact Details:
Σχόλια:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
=)=D=(XD:dizzy:T_T:blush:^_^=_=-_-:pout::angry:
=Oo_O:snicker::eyebrow::sigh::sick::whisper::whistle::nuu::gah::flame::cool:
:shy::kawaii::notfunny::snooty::uhh:X_XXB:talkbiz::grr::onoes::psychotic::scared:
:evil::nomnom::zombie::want::drunk::love::meow::music:
 
Translate 35 Languages
Browse this website in:
Login Form


(ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ARCHANGELO)

Το ηλεκτρονικό περιοδικό ARCANGELOS σε μία προσπάθεια γνώσης του κόσμου,τροφοδοτεί με θέματα τους φίλους του στην Ελλάδα αλλά και τον κόσμο στον πλανήτη.


(MOURELATOS ANDREAS)

Μπορείτε να επικοινωνήτε στην ηλεκτρονική διεύθηνση
andymour@yahoo.gr
ARCHANGELOS

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
 
Online
Έχουμε 6 επισκέπτες συνδεδεμένους