........ Μάγιας | 4d3d2d.com
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
COSMOS
ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΜΑΚΡΟ
ΝΑΟΙ
ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΛΗΨΕΙΣ
ΠΟΛΕΙΣ
ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΦΥΣΗ
ART
B&W
ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΑ
 
 
CHAT
Subscribe


Receive HTML?

PostHeaderIcon Μάγιας

Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Αρχαίοι πολιτισμοί - Αρχαίοι πολιτισμοί

ΜΑΓΙΑΣ

Ένας παναρχαιος λαμπερός πολιτισμός.

 

 

Οι Μάγια είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής. Καταλαμβάνει μια συνεχή έκταση στο νότιο Μεξικό, στη Γουατεμάλα και στο βόρειο Μπελίζε και μιλά διάφορες γλώσσες της γλωσσικής οικογένειας των Μάγια. Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές των Μάγια διαίρεσαν τις περιοχές που ζούσαν οι λαοί των Μάγια σε 3 ζώνες- βόρεια, κεντρική, νότια. Η γεωγραφική, αυτή, διαίρεση συμπίπτει και με την γλωσσική διαίρεση.

Πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς οι Μάγια είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Ασκούσαν τη γεωργία, έκτιζαν πέτρινα σπίτια και πυραμιδοειδείς ναούς, κατεργάζονταν το χαλκό και το χρυσό, γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μια μορφή ιερογλυφικής γραφής. Οι ρίζες του πολιτισμού των Μάγια φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.Χ. όπου αντιστοιχεί η Αρχαϊκή περίοδος. Μετά αρχίζει η Προκλασική περίοδος που χρονολογείται από το 2000 π.Χ. μέχρι το 250 μ.Χ. Ακολουθεί η Κλασική περίοδος μέχρι το 1000 μ.Χ. Τέλος από το 1000-1540 χρονολογείται η Μετακλασική περίοδος.

 

 

 

 

 

Πολλά στοιχεία σήμερα δείχνουν πως όλες οι φυλές των Μάγια, έχουν πολύ στενούς δεσμούς με τον Ελληνικό πολιτισμό και αυτό φαίνεται καθαρά από την τεχνοτροπία των κτισμάτων αλλά και από την γλώσσα η οποία σε κάποιες της μορφές ταυτίζεται άμεσα με την αρχαία Ελληνική.

 

 

 

 

 

Τα κέντρα των μεγάλων πόλεών τους περιλάμβαναν μια ορθογώνια πλατεία που περιβαλλόταν από τις τρεις ή τέσσερις πλευρές της από τεχνητούς λόφους ή εξέδρες. Πολλές φορές αυτές οι πλατείες ήταν χτισμένες σε τεχνητά επίπεδα αναχώματα. Στην επίπεδη επιφάνεια των ψηλών πυραμίδων χτίζονταν ναοί. Στις πλατείες υπήρχαν και χαμηλές πυραμίδες που χρησίμευαν για βάσεις ανακτόρων με πολλά δωμάτια που ανήκαν, κυρίως, σε αριστοκράτες. Τα μικρά κέντρα αποτελούνταν από μια πλατεία, τα μεγάλα, όμως, είχαν αρκετές που κάλυπταν τεράστιες εκτάσεις. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των πόλεων ήταν το γήπεδο όπου παίζονταν το πολύ διαδεδομένο παιχνίδι της μπάλας.

 

 

 

 

 

Τα αρχαιολογικά μνημεία που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας, μας επιτρέπουν να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο πολιτισμός τους έφτανε στο επίπεδο των περισσότερο γνωστών πολιτισμών της αρχαιότητας, της Ελλάδας, Αιγύπτου και Ινδίας. Ανάπτυξαν σημαντικά την αρχιτεκτονική τους, δείγματα της οποίας έχουμε αρκετά.

 

 

 

 

 

Έφτιαξαν πυραμίδες, ναούς, άλλα κτίρια που στολίστηκαν με αξιοθαύμαστα κομψά σχέδια, γλυπτά και ζωγραφιστά. Όπως όλες οι φυλές της Αμερικής, έτσι και οι Μάγια χτυπήθηκαν πολύ σκληρά απ' τους Ισπανούς κατακτητές.

 

 

 

 

 

Στην πραγματικότητα όμως ο πολιτισμός τους δεν χάθηκε ποτέ. Σήμερα στο Μεξικό αλλά και στην κεντρική Αμερική, ακόμα ομιλείτε η αρχαία γλώσσα των Μάγια. Και μάλιστα για πολλούς ίσως ,,,  κατά παράξενο τρόπο στην αρχαία Ελληνική.

 

 

ΕΛΛΑΣ - GREECE 

 

 

 

 
  • Μαράκι γλυκό

    Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες πάτησαν κάποτε την Αμερική. Πραγματικά τόσο οι Μάγιας όσο και οι Αζτέκοι, εχουν πάρα πολλά στοιχεία που παραπέμπουν άμεσα στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΟΙ ΜΑΓΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΚΡΥΦΟ ΚΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΙΓΟΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΙΛΟΥΝ ΑΛΛΑ ΨΑΧΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ =)

Γράψτε σχόλιο
Your Contact Details:
Σχόλια:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
=)=D=(XD:dizzy:T_T:blush:^_^=_=-_-:pout::angry:
=Oo_O:snicker::eyebrow::sigh::sick::whisper::whistle::nuu::gah::flame::cool:
:shy::kawaii::notfunny::snooty::uhh:X_XXB:talkbiz::grr::onoes::psychotic::scared:
:evil::nomnom::zombie::want::drunk::love::meow::music: